Kartoteka szczepu: sémillon/semillon
Udostępnij artykuł
Sémillon przed XIX wiekiem był jedną z najczęściej uprawianych odmian, dziś jest znany głównie ze słodkich win z apelacji Sauternes czy jako część wytrawnej mieszanki bordeaux blanc.
To bardzo plastyczny szczep. Potrafi dostosować się do różnych klimatów, jest łatwy w uprawie i pokazuje bardzo różne charakterystyki w zależności od metod produkcji. Ma duży potencjał starzenia – dotyczy to zarówno win słodkich, jak i wytrawnych.
Skąd?
Prawdopodobnie to autochtoniczny szczep dla regionu Bordeaux (rodzice są nieznani), gdzie jest uprawiany
od co najmniej czterech wieków. Uważa się, że pochodzi z regionu Sauternes, gdzie jest nadal bardzo popularny, ale istnieje też teoria, że tak naprawdę jego ojczyzna to Saint–Émilion. Obrońcy tej teorii wskazują na fakt, że w 1736 roku sémillon był znany jako sémillon de saint-émilion i dzisiejsza nazwa może wywodzić się właśnie od tej, a ta z kolei – od nazwy miasta. To trochę kontrowersyjna teza, gdyż Saint-Émilion jest znane głównie z czerwonych win.
Gdzie?
Sémillon jest stosunkowo łatwy w uprawie i dobrze czuje się w większości klimatów. Dlatego można uprawiać go w chłodniejszych Bordeaux i Hunter Valley czy cieplejszej Barossa Valley.
Dojrzewa wcześnie, a w cieplejszym klimacie jego grona mogą mieć różowawy odcień. Sémillon ma cienką skórkę, która pozwala na rozwój Botrytis cinerea. Niestety naraża to też grona na poparzenia słoneczne w cieplejszych klimatach. Najlepiej czuje się w regionach ze słonecznymi dniami i chłodnymi nocami, natomiast poranne mgły wspomagają rozwój szlachetnej pleśni.
Jak?
Sémillon lubi się ze szlachetną pleśnią, co pozwala na produkcję słodkich win, z których znana jest m.in. apelacja Sauternes we Francji. W takich przypadkach jest często mieszany z sauvignon blanc i muscadelle ze względu na ich kwasowość i aromaty tropikalnych owoców.
Sémillon odnajduje się też świetnie w wytrawnych kupażach, takich jak bordeaux blanc. Mieszanka sémillon i sauvignon blanc, znana z regionu Bordeaux, powstaje również w Australii (Hunter Valley i Barossa Valley). Hunter Valley produkuje też jednoszczepowe wina z sémillon. Charakteryzują się lekkim ciałem, wysoką kwasowością i niskim alkoholem. Grona zbiera się wcześnie, aby zachować wysoką kwasowość i niski cukier. Do fermentacji i przechowywania używane są zbiorniki ze stali nierdzewnej, aby zyskać świeży i owocowy charakter win.
Zarówno wina jednoszczepowe z sémillon, jak i kupaże z jego udziałem bardzo lubią dojrzewanie w beczkach dębowych – pojawiają się wtedy nuty wanilii, cedru czy dymu.
Wina z sémillon nadają się również do starzenia w butelce, zarówno te słodkie, jak i wytrawne.
Z czym?
Sémillon, jak większość białych win, odnajdzie się świetnie w towarzystwie ryb i owoców morza oraz drobiu. Ten z chłodniejszego klimatu pasuje do lekko grillowanych owoców morza albo do delikatnie przyprawionych dań kuchni azjatyckiej. Sémillon z cieplejszego klimatu odnajdzie się lepiej w towarzystwie cięższych potraw (średnio ostre indyjskie curry, aromatyczny drób, solidniejsze dania z owoców morza i ryb).
Nie można też zapominać o słodkich winach z sémillon, które same mogą być pięknym zwieńczeniem posiłku, ale też dobrze parują się z sernikami i deserami owocowymi, jak również z niebieskimi serami.