Kartoteka szczepu: lambrusco
Udostępnij artykuł
Historia nie była łaskawa dla naszego bohatera, bowiem jego reputację definiowały tanie i słodkie wina eksportowane masowo do Niemiec i USA. Jednak tradycyjne lambrusco, wytrawne i lekko musujące (frizzante), skradnie wasze serca wszechstronnością i rosnącą jakością, jeśli mu tylko pozwolicie.
Skąd?
Z Emilii-Romanii. Dzika winorośl zadomowiła się w Dolinie Padańskiej, a dzięki wysokim plonom przetrwała rzymską kolonizację szczepami z południa, zachowując odrębność genetyczną całej rodziny.
Gdzie?
Emilia-Romania to królestwo lambrusco. Znajdziemy tutaj siedem apelacji: Colli di Parma DOC, Colli di Scandiano e di Canossa DOC, Reggiano DOC, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC, Modena DOC, Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC, Lambrusco di Sorbara DOC.
Mniejsze uprawy zlokalizowane są w Lombardii (Lambrusco Mantovano DOC), w Trentino/Alto Adige (odmiana lambrusco a foglia frastagliata, lokalnie nazywana enantio) oraz w Puglii (Orta Nova DOC w prowincji Foggia).
Jak?
Oprócz saturacji wszystko jest dozwolone. Część producentów eksperymentuje z metodą tradycyjną lub pradawną. Najczęściej jednak lambrusco produkowane jest metodą Martinottiego (Charmata) w wersji frizzante, choć zdarza się też spumante. Rodzina lambrusco to aż 12 czerwonych odmian, z których najczęściej spotkamy trzy, o wyraźnie odmiennej charakterystyce. Lambrusco di sorbara to najlżejsza ekspresja, o jasnym kolorze, aromatach świeżej, kompotowej wiśni, truskawki i fiołków. Lekkie ciało z delikatnymi taninami i wyraźnie zaznaczoną kwasowością. Na drugiej stronie spektrum mamy lambrusco grasparossę, dającą pełne, taniczne wina, z bukietem pełnym czarnych i czerwonych owoców, czasami dopełnionych migdałami oraz aromatem długo dojrzewających wędlin. Pośrodku jest lambrusco salamino – z głębokim kolorem, średnimi taninami, aromatami fiołków i świeżych czereśni.
Co to znaczy?
Frizzante – oznaczenie wina z delikatnym wysyceniem dwutlenkiem węgla; ciśnienie w butelce: 1–2,5 bara. Zamykane zwykłym korkiem lub zakrętką.
Spumante – oznaczenie wina o znacznym wysyceniu dwutlenkiem węgla; ciśnienie w butelce: od 3 barów wzwyż. Zamykane korkiem grzybkowym z zabezpieczającym drucikiem.
Z czym to pić?
Nie ma miejsca, które lepiej odzwierciedla hasło: what grows together, goes together. W Emilii-Romanii kieliszek lambrusco dostaniemy do każdego dania: od przystawek z mortadelą, dojrzewającymi wędlinami lub parmezanem (lambrusco di sorbara), przez dania z sosami pomidorowymi (lambrusco salamino), aż po dania główne, z tłustymi mięsnymi sosami (lambrusco grasparossa).