Wspieramy lokalność, sztukę i polską kulturę winiarską. Za nami kolacja Taste the Wine w Concordia Taste
Udostępnij artykuł
Magazyn Trybuszon był patronem medialnym wydarzenia.
W zeszły czwartek, 24 listopada 2022, w poznańskiej restauracji Concordia Taste odbyła się polska kolacja degustacyjna „Taste the wine”. Podczas wydarzenia degustowano polskie wina oraz potrawy polskiej kuchni. Goście mieli okazję zobaczyć premierę reportażu z podróży po polskich winnicach. Odbyła się również licytacja limitowanych etykiet na butelki stworzonych przez polskich artystów. Zebrano blisko 4 000 zł.
– „Taste the wine” to ukłon przede wszystkim w stronę polskiej kultury winiarskiej. Właśnie kultura tworzenia win w Polsce była inspiracją do wyruszenia w podróż i dogłębnego poznania tradycji produkcji win. Tak powstał reportaż, w której główną rolę odegrał nasz sommelier, Jacek Kulza. Film oraz fotografie z podróży stworzył Mateusz Gzik, wrocławski artysta współpracujący z Concordia Design oraz Concordia Taste – tłumaczy Tomasz Tarkowski F&B Director Concordia Taste. – Mamy nadzieję, że przygotowany przez nas materiał to dopiero początek. Już odzywają się do nas Partnerzy, którzy chcą wesprzeć drugą edycję Taste the wine. Możliwe, że przed nami kolejna reportażowa przygoda, choć szczegółów na ten moment nie chcę jeszcze zdradzać – dodaje.
W czasie kolacji odbyła się również licytacja limitowanych butelek, posiadających etykiety przygotowane przez polskich artystów. – Współpracowali z nami Noriaki, Alicja Biała, Michał Dumin, Bartłomiej Stypka, Mathilda, Someart, Krystian Kiełbasa oraz Glitch Lab. Serdecznie dziękujemy im za niesamowite zaangażowanie oraz wspaniałe i niepowtarzalne prace. Podczas samej kolacji uzbieraliśmy kwotę 3 900 zł, którą przekażemy dla Wielkopolskiego Towarzystwa Zachęty Sztuk Pięknych – mówi Natalia Kozanecka, Marketing Specialist Concordia Taste. – Wszystko dlatego, że wspieramy lokalność, sztukę i polską kulturę winiarską i właśnie to jest nasz kierunek – dodaje.
Podczas kolacji goście mieli okazję spróbować polskich win – Serwowaliśmy wina z trzech polskich winnic: Winnicy Zodiak, Gostchorze oraz z Winnicy Aris. Adam Adamczak, szef kuchni Concordia Taste, oraz Filip Cwojdziński, szef kuchni restauracji TU., przygotowali menu sparowane z konkretnymi kieliszkami – tłumaczy Jacek Kulza, sommelier Concordia Taste. – Cały proces tworzenia był bardzo inspirujący. Spotkaliśmy się, próbowaliśmy, dyskutowaliśmy i tak powstało wyjątkowe menu – dodaje. I tak na talerzach gości znalazły się m.in. troć z majonezem z raków rzecznych z brzoskwiniami i słoniną sparowane z Pinot Noir 2020 z Winnicy Gostchorze czy jeleń z jeżynami, kaparami z czarnego bzu w towarzystwie buraczanych szagówek – to danie z kolei w połączeniu z Pinot Noir 2020 z Winnicy Zodiak.
Całość wydarzenia oraz licytacje prowadził Mikołaj Rey, smakosz i entuzjasta wyzwań gastronomicznych, finalista I edycji programu Master Chef. Jeśli nie udało Ci się wylicytować limitowanej butelki, jest jeszcze okazja. – Kontynuujemy licytacje przez portal Allegro, aby móc jeszcze bardziej wesprzeć polskich artystów za pośrednictwem Fundacji Zachęta – podsumowuje Tomasz Tarkowski.
Link do licytacji: LICYTACJA
Link do reportażu Taste the wine: REPORTAŻ