Rabl Grüner Veltliner Langelois, 2021, Rabl
Udostępnij artykuł
Blado słomkowy grüner z miasteczka Langelois w regionie Kamptal. Nos o średniej intensywności zdominowany przez spektrum pierwszorzędowych aromatów: owocowych (limonka, zest, dojrzały grejpfrut, dojrzała gruszka, brzoskwinia ), ziołowych (trybula, lubczyk, koper) i kwiatowych (kwiat jabłoni). Wino wytrawne o średniej (+) kwasowości i niskim alkoholu (11,5%). Ciało średnie (-), intensywność na palecie średnia, finisz średni. W ustach dominują aromaty świeżości: limonka, grejpfrut, pomarańcza, soczyste jabłko wsparte dojrzałą brzoskwinią i ziołową końcówką. Wino nie nadaje się do leżakowania: pić teraz i dobrze się bawić – najlepiej z jakimiś owocami morza (krewetki, mule, ośmiorniczki, kalmary) w białym winie, smażonymi na maśle z pietruszką, czosnkiem i płatkami chilli.
Podsumowanie
Wino dobre w swojej klasie. Zrobione uczciwie w stylu lekkim - orzeźwiającym, jednak należy zwrócić uwagę, że pomimo swej lekkości i rześkości posiada ono intensywność smakową oraz finisz które podkreślą niejedną potrawę.Plusy
- Relacja cena - jakość
- Koncentracja
- Finisz
Minusy
- Mało ciała
- Owocowość intensywna lecz monotematyczna