Brunello di Montalcino, 2018, Podere Martoccia di Brunelli
Udostępnij artykuł
Rubinowy kolor o niskim nasyceniu. Na oko można pomylić z niektórymi Pinotami. W nosie intensywność średnia (+). Aromaty od pierwszorzędowych (świeża malina i wiśnia z nutami suszonego tymianku, rozmarynu i liścia pomidora) przez aromaty beczkowe (cynamon, goździki, dym, cedr) po początkowe niuanse nut trzeciorzędowych (suszona żurawina, kakao, skóra). Na ustach wytrawne, kwasowość średnia (+), tanina średnia (+) – gruboziarnista, alkohol wysoki (14%). Ciało i intensywność średnie (+), finisz długi.
8.3na 10
Podsumowanie
Łaaaaał. Co to będzie za wino za 10-12 lat. Aktualnie zdecydowanie za młode ale bagaż i ładunek energetyczny ma bardzo solidny. Zdecydowanie kupować i odkładać. Producent produkuje niewiele więc zacznijcie polować czym prędzej. Koniecznie dekantować. Im dłużej tym lepiej.Plusy
- Potencjał do leżakowania w dobrych warunkach lekko 10 lat
- Intensywność
- Kompleksowość
Minusy