Nagy-Somló Furmint 2021, Kolonics
Udostępnij artykuł
W nosie – początkowo mało obiecującym (nuty cebulowo-obejściowe) – pojawiają się z czasem wyraźniejsze akcenty zielonych jabłek i orzechów, do tego budyń i śmietana. Usta w tej chwili nie współgrają z nosem, być może całość nie przegryzła się jeszcze ze strukturą beczki. Są tu jednak kwasowość, kamienistość, słoność. Bardzo dobre, ze wszech miar autorskie wino. Smaczne, sprężyste i pociągające, choć na razie chyba jeszcze się „szarpie”, poszukując własnej tożsamości. Warto dać mu jeszcze 2–3 lata.
7.1na 10
Podsumowanie
Smaczne, sprężyste i pociągającePlusy
- Smaczne, sprężyste i pociągające
- Ze wszech miar autorskie wino
Minusy
- Usta nie współgrają z nosem
- Całość nie przegryzła się jeszcze ze strukturą beczki