
Gruzińska tradycja vs. nowa fala
Historia wina w Gruzji ma ponad 8 tys. lat, co czyni ten kraj jednym z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Czy w takim miejscu w ogóle da się wyjść poza tradycję? Okazuje się, że jak najbardziej: niektórzy kochają kwewri, niektórzy stal nierdzewną, a jeszcze inni łączą stare z nowym – i co najlepsze – świetnie im to wychodzi.
Stare gruzińskie tradycje winiarskie charakteryzują się wykorzystaniem kwewri, rodzimych odmian winogron i praktyk minimalnej interwencji. Metodami tymi produkuje się wina, które są nie tylko charakterystyczne i złożone, ale też doskonale odzwierciedlają bogatą historię i kulturę kraju. Klasyczne podejście do produkcji wina w Gruzji jest nadal szanowane, nawet gdy nowoczesne techniki i innowacje zaczynają mieszać się z tymi starożytnymi praktykami.
Obecnie większość współczesnych winiarzy łączy tradycyjne metody wykorzystania kwewri z nowoczesnymi praktykami. Na przykład, mogą oni używać kwewri do fermentacji, jednocześnie wykorzystując zbiorniki ze stali nierdzewnej do innych etapów produkcji. Mogą też korzystać z systemów kontroli temperatury w tradycyjnych kwewri. Takie hybrydowe podejście pozwala winiarzom zachować tradycyjne cechy gruzińskiego wina, a jednocześnie korzystać z nowoczesnych osiągnięć technologii i techniki. Najważniejsze jest to, że DNA tradycyjnego winiarstwa pozostaje niezmienione!
Właśnie tym zagadnieniom, poszukiwaniem starożytnego gruzińskiego winiarskiego DNA w nowych winach wytwarzanych z poszanowaniem tradycji przez młode pokolenie winiarzy poświęcony będzie master class w czasie tegorocznej edycji EnoExpo.
Znawcom win gruzińskich nie trzeba przedstawiać prowadzącego – Akaki Gelovani i jego wina obecni są bowiem w Polsce już od dawna dzięki aktywności importera – GMT Natural Wine Boutique. Już 6 i 7 listopada, w czasie dwóch unikalnych warsztatów poczujecie klimat „nowej fali” gruzińskiego winiarstwa.

Terminy:
- 6.11.2024, środa, g. 15.00
- 7.11.2024, czwartek, g. 13.00
Czas trwania: 90 min
Warsztaty będą tłumaczony na język polski.
Prowadzenie: Akaki Gelovani
Bilety w cenach normalny 89 zł/vip 129 zł zakupisz TUTAJ.
WAŻNE: Degustacja odbywa się w czasie targów Enoexpo w Krakowie – wymagana jest wcześniejsza rejestracja
W cenie biletu vip egzemplarz książki Wina naturalne Isabelle Legeron MW

