
Ale to pyszne! Kurczak w marsali
Udostępnij artykuł
Flagowe danie z wykorzystaniem sycylijskiej marsali rekomenduje Aniela Redelbach-Gieparda – winehunterka, pasjonatka gotowania, podróży i wina.
KURCZAK W MARSALI (dla 4 osób)
2 duże filety z kurczaka
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
½ szklanki mąki
oliwa do smażenia
Na sos:
200 ml wytrawnej marsali (w braku może być białe wytrawne porto)
100 ml bulionu z kurczaka
200 ml śmietanki 30%
250 g brązowych pieczarek
1 szalotka
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
tymianek (4–5 gałązek świeżego)
50 g masła
natka pietruszki
Piersi kurczaka przekrawamy poziomo na cieńsze filety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie na złocisty kolor (minutę-półtorej z każdej strony). Odkładamy na talerz.
Szalotkę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Na patelni rozpuszczamy masło, smażymy pieczarki 5–7 minut, dodajemy szalotkę i czosnek, smażymy kolejne 5 minut na małym ogniu (jeśli grzyby puściły za mało soku dodajemy odrobinę wody, żeby nie spalić czosnku) po czym wlewamy marsalę i bulion.
Gotujemy na średnim ogniu przez 5–7 minut, dodajemy śmietankę, redukujemy sos (5 minut). Doprawiamy go solą i pieprzem, wkładamy kawałki kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Mąka, w której był obtoczony kurczak, zagęści sos.
Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Artykuły powiązane:
Irek Wis Gorzki ocień słodyczy