Nak Cool Vino Tinto N/V, Proyecto Nakkal
Udostępnij artykuł
Wino niskointerwencyjne, oparte na spontanicznej fermentacji, bez dodatku siarki. Długa maceracja na skórkach. Różowo-herbaciany kolor, mętność (wynikająca z metody winifikacji). Złożona i nietypowa struktura aromatyczna – truskawka, mokre liście, tytoń. W ustach pojawia się więcej akcentów kiszonkowych i słonawych. Całość bardzo wyrazista, charakterystyczna i niełatwa w ocenie. Zdecydowanie wino interesujące, ale – nie dla każdego, wymagające dłuższego kontaktu z powietrzem, celem usunięcia niepożądanych nut. Uwagę zwraca też nietypowe połączenie szczepów – czerwonego merlota i białego (a dla Urugwaju w ogóle bardzo niezwykłego) muscat ottonel.
6.5na 10
Podsumowanie
Całość bardzo wyrazista, charakterystyczna i niełatwa w oceniePlusy
- Wino niskointerwencyjne, oparte na spontanicznej fermentacji, bez dodatku siarki
- Nietypowe połączenie szczepów
Minusy
- Wino nie dla każdego - wymaga dłuższego kontaktu z powietrzem, celem usunięcia niepożądanych nut
- Niełatwe w ocenie