Czym Shuumi Rioja?
Udostępnij artykuł
Najlepsze podróże uczą i inspirują, a zdobyte doświadczenia pozwalają przekuć w coś pięknego i cieszyć się tym dłużej, czasami w szerszym gronie. Tak było tym razem. Kilka dni, które ekipa z hotelu Shuum spędziła w Bilbao i San Sebastian, gdzie udali się w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, zaowocowały kolejną ucztą w ramach inicjatywy „Przez zmysły do błogostanu”. Zapraszamy was dziś do Hiszpanii, a dokładnie do Kraju Basków.
Tym razem team wine&cuisine hotelu Shuum – w składzie: szef kreatywny Wiktor Ignaczak, Piotr Buryło (szef kuchni), Dorota Sosnowska (cukierniczka) i Beata Ławrukajtis (head sommelierka) – na talerzach i w kieliszkach zamknął dla nas wrażenia i smaki regionu Rioja.
Przywitały nas tradycyjne, lokalne produkty Półwyspu Iberyjskiego: dojrzewająca przez trzy lata jamon Pata Negra bellota, jeden z najbardziej rozpoznawalnych serów Manchego, a także chrupiące, mocno morskie frytki z sardynek. Podczas 6-daniowej kolacji smakowaliśmy m.in. hiszpańską paella z królikiem i śródziemnomorską krewetką carabineros, parpadelle z kałamarnicy skontrastowane z ziemniakami w formie piany oraz zdekonstruowaną zupę fabadę. Zwieńczeniem kolacji był krem kataloński z opalaną przy gościach watą cukrową.
Pairingiem dla dań były m.in. Blanco Joven, Tinto Reserva Seleccion de la Familia, Tinto Gran Reserva. Po historii wina oprowadził nas gość specjalny Frank Telling, założyciel Solery, Francuz z urodzenia, a z wyboru Polak, który jest ambasadorem win Bodegas Luis Canas na Polskę.
Przewodnikiem po całym wieczorze był prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich Tomasz Kolecki, który tak opisuje spotkanie: Zespół Shuum coraz śmielej, ale i z ogromnym wdziękiem, oprowadza gości po mapie zmysłowych doświadczeń, pokazuje i udowadnia, że potraw i wina można próbować nie tylko za pomocą smaku i węchu, i że jest to właściwa droga w poszukiwaniu wewnętrznego błogostanu. Trudno się z tym nie zgodzić.
Zatrzymajmy się chwilę przy samej inicjatywie. „Przez zmysły do błogostanu” to cykl kolacji degustacyjnych z wine pairingiem, organizowanych przez butikowy i kameralny hotel Shuum w Kołobrzegu. Za nami dwa spotkania, przed nami jeszcze cztery przewidziane na 2023 rok.
10 czerwca miękko będziemy stąpać po „starym kontynencie”, odkrywając tajemnice europejskiego wina i klasycznej kuchni, która wciąż potrafi zaskakiwać. Tę kolację podyktują klasyki kuchni francuskiej, szwajcarskiej, włoskiej, hiszpańskiej, niemieckiej i węgierskiej.
Latem złapiemy oddech w cieniu nadmorskiej przyrody, w której zaciszu rozsmakujemy się w letniej, polskiej kuchni i regionalnych winach (to 12 sierpnia). Wczesną jesienią poczujemy emocje związane z ruchem „garażystów”, które podsycać będzie prowansalska i kalifornijska kuchnia (7 października). Z kolei w grudniu oddamy się czułym wspomnieniom spotkań Shuum & Przyjaciele, a wybór win podyktują smakowe kreacje szefów kuchni Shuum i ich przyjaciół.
Zachęcamy do udziału w kolejnych kolacjach – niech Shuum powiedzie was przez zmysły do błogostanu.