Zapraszamy na Fetę do Poznania!
Udostępnij artykuł
W weekend 16-17 marca, w Concordia Design, odbędzie się pierwsza edycja Poznańskiej Fety. Festiwalu Sera, Wina i Piwa.
Feta od kilku lat odbywa się we Wrocławiu, przyciągając tłumy Smakoszy. W tym roku podbijać będzie podniebienia mieszkańców Poznania.
Festiwal oferuje unikalne, najwyższej jakości produkty, łącząc producentów z szeroką publicznością. Wydarzenie jest doskonałą okazją do spotkania z producentami i, oczywiście, do spróbowania rzemieślniczych serów, win i piw.
Poza możliwością zakupu przysmaków, festiwal zapewnia atrakcyjny program artystyczny i merytoryczny – gotowanie na żywo, konkursy, wykłady, degustacje prowadzone przez ekspertów i szefów kuchni.
Pod czujnym okiem serowego eksperta, Giena Mientkiewicza, przygotowany zostanie ser nawiązujący do tytułowej fety. Pierwszego dnia festiwalu, będzie okazja obserwować z bliska, jak przebiega proces produkcji sera, a w niedzielę zapoznać się z jego smakiem.
Ekspert winiarski, Mariusz Kapczyński, opowie o trendach, nowościach i różnych odmianach winogron. To nie lada gratka dla miłośników wina, aby poszerzyć swoją wiedzę i doświadczenia smakowe.
Feta to nie tylko dobra kuchnia, piwo i wino, ale również doskonałe akompaniament muzyczny. Scena festiwalowa zarezonuje rytmami, które wprowadzą w dobry nastrój.
Do zobaczenia na fantastycznym festiwalu!
PROGRAM IMPREZY
SOBOTA / 16.03
12:00-12:30 Oficjalne otwarcie festiwalu
12:30-13:30 Robimy poznański ser! Część I nastawienie sera
Pod czujnym okiem Giena Mientkiewicza oraz serowara Kuby Jasiurkowskiego z Serowarni Jasiurkowscy powstanie wyjątkowy na skalę kraju „poznański ser”. Powstawać będzie na oczach gości!
14:00-15:00 Wielkopolskie wino – długa tradycja czy nowy rozdział w historii?
Mariusz Kapczyński rozmawia z lokalnymi winiarzami o ich filozofii i pomyśle na lokalne wino
15:30-16:30 Inspirowane polskimi browarami. Live cooking
Polskie rzemieślnicze piwa są przebojowe, są kreatywne. Czas aby weszły na stół inną drogą niż tylko w szklance. To będzie gotowanie odjazdowe, szybkie, odnoszące się do piw ale i charakteru browarów
Prowadzący: Gieno Mientkiewicz
17:00-18:00 Wino, piwo, cydry, mocne alkohole czy udanie łączą się z winem?
Esencjonalny warsztat organoleptyczny, który poprowadzą: Gieno Mientkiewicz i Mariusz Kapczyński
18:00-22:00 𝑫𝑱 𝑫𝑨𝑴𝑵 𝑳𝑨𝑫𝒀
—————————————————
NIEDZIELA / 17.03
12:30-13:30 Robimy poznański ser! Część II
Prace końcowe nad produkcją sera połączone z poczęstunkiem widowni
13:30-14:30 Wino i ser – czy to małżeństwo ma zawsze szanse na udany związek? Czy też
jest pokusa zdrady?
Gieno Mientkiewicz w rozmowie z Mariuszm Kapczyńskim postara się rozwiać wszelkie te matrymonialne wątpliwości
14:30-15:30 Wielkopolskie wina na tle innych polskich regionów
Rozmowa z winiarzami z różnych regionów Polski o różnicach w uprawie, odmianach, filozofii produkcji
15:30-16:30 Pairing sera i herbaty
Światowe trendy kulinarne wyraźnie wskazują na szukanie coraz ciekawszych połączeń smakowych, a parowanie wysokiej jakości herbat liściastych z najlepszymi serami dojrzewającymi daje niespodziewanie satysfakcjonujace efekty. Zapraszamy na degustację cypryjskich serów od Yusufa (Hellimpol) w połączeniu z herbatami od Czajownia.pl – marki herbat
17:00-20:00 𝑫𝑱 𝑫𝑨𝑴𝑵 𝑳𝑨𝑫𝒀
WYSTAWCY
PIWO
Browar Gzub
Browar Harpagan
Browar Moczybroda
Browar Anders
Browar Gryfus
Browar Piwo z Żuka
Browar Magic Road
Browar Opolski
Browar Stu Mostów
Browar Kalea
Browar Żuławski
Browar Turek
WINO
Winnica Enosfera
Winnica Jaworowo
Winnica Powiercie
Winnica Socha
Winnica Silensi
Winnica Braci Czart
Winnica Kindler
Winnica Zimna Woda
Winnica Invictus
BIAWA
SER
SER-ce Jadzi
Hellimpol
Serowarstwo Domowe Lamperscy
Obwarzanki Krakowskie i Oscypki
Sernica Dolnośląska
Bacówka na Hali Majerz
Serowarnia Jasiurkowscy
FETA I PRZYJACIELE
Wolf & Oak -destylarnia
Nalewki Gniewski Dwór
Olejarnia Zagłoby
Quantum Satis Mead
The Big Fellow Meadery
1000 papryk
Nata Cafe
Cydr Zywer
Cydr Pfeiffer
Cydr Chyliczki
Ottomańska Pokusa
16-17 marca
sobota 12:00-22:00 / niedziela 12:00-20:00
Concordia Design / ul. Zwierzyniecka 3, Poznań
Wstęp wolny