Wino dla zwykłych ludzi (PRZEDSPRZEDAŻ)
Udostępnij artykuł
Elizabeth Schneider – certyfikowana sommelierka, MBA i zwykły człowiek, twórczyni Wine for Normal People – podcastu i firmy zajmującej się edukacją winiarską napisała przewodnik dla tych, którzy lubią wino, ale nie snobizm, który się z nim wiąże. Jej życiowym celem jest dostarczanie dobrze udokumentowanych i precyzyjnych treści na temat wina, które przekształcają trudne do zrozumienia koncepcje w jasno przekazane, zabawne podcasty, filmy i wydarzenia na żywo dla każdego, kto pragnie dowiedzieć się więcej o winie.
To książka, która dostarcza wszystkiego, co powinieneś wiedzieć o winie w sposób zabawny, prosty i normalny. Niekoniecznie są to słowa, których zwykle używałby master sommelier – ale autorka Elizabeth Schneider nie jest zwykłym MS.
Twórczyni i gospodyni popularnego podcastu Wine for Normal People uczyniła z niego dzieło swojego życia. Dąży do tego, by zdemistyfikować i pozbawić snobizmu świat wina. Książka pod tym samym tytułem tłumaczy wszystkie zagadnienia związane z winem, językiem zwykłych ludzi kochających wino, niemogących do tej pory znaleźć książki, która opisuje ważne rzeczy, w sposób przystępny i zabawny.
Z książki dowiesz się, jak kupować, degustować i rozmawiać o winie. Jak czytać ich etykiety i jak parować je z jedzeniem. Na początek jednak autorka zdradzi tajniki degustacji win i żargon degustacyjny, a także etapy produkcji wina i związany z tym żargon winiarski. Gdy już to przyswoisz, możesz wejść na wyższy poziom, nurkując w kompleksowe, ale przyjemne badanie regionów winiarskich Starego i Nowego Świata. Po jej lekturze picie wina będzie prawdziwą przyjemnością!
Szczerość, pasja i entuzjazm autorki zaowocował książką, która zawiera wszystko, czego warto dowiedzieć się o winie. Książka dostępna jest w specjalnej cenie w przedsprzedaży, trafi w ręce czytelników w drugiej połowie kwietnia.
Tytuł oryginału: Wine for Normal People
Podtytuł: A Guide for Real People Who like Wine, but not the Snobbery that Goes With It
ISBN: 978-83-953919-5-8
Format: 17 x 26 cm
Spis treści
Wstęp: Wszystko, co musisz wiedzieć o winie streszczone na dwóch stronach
1 Kawa na ławę: degustacja wina i rozmowa o nim – jak to ugryźć?
PODSTAWY DEGUSTACYJNEGO SŁOWNICTWA
TRZY ETAPY DEGUSTACJI I TOWARZYSZĄCY IM ŻARGON
2 Jak się robi wino: szybka i niezbyt zaawansowana technicznie wycieczka po produkcji wina
WYJAŚNIENIE SŁÓW ZWIĄZANYCH Z WINNICĄ
WYJAŚNIENIE TERMINÓW ROLNICZYCH
OD WINNICY DO WINIARNI
3 W jaki sposób wino uzyskuje swój smak i dlaczego powinno cię to obchodzić
SZEŚĆ RZECZY, KTÓRE SPRAWIAJĄ, ŻE WINO SMAKUJE TAK, A NIE INACZEJ
4 Geografia: dwa światy wina
PODZIELONY ŚWIAT WINA: STARY I NOWY ŚWIAT
5 Regiony Starego Świata
EUROPA ZACHODNIA
Austria
Francja
Niemcy
Grecja
Włochy
Portugalia
Hiszpania
Wielka Brytania
EUROPA ŚRODKOWA I WSCHODNIA
Chorwacja
Gruzja
Węgry
Słowenia
BLISKI WSCHÓD
Liban
Izrael
6 Regiony Nowego Świata
PÓŁKULA POŁUDNIOWA
Argentyna
Australia
Chile
Nowa Zelandia
Republika Południowej Afryki (RPA)
Urugwaj
PÓŁKULA PÓŁNOCNA
Kanada
Stany Zjednoczone
7 Łączenie jedzenia i wina (dla zwykłych ludzi)
BIOLOGICZNE PODSTAWY ŁĄCZENIA
MÓJ TRZYSTOPNIOWY PROCES ŁĄCZENIA
DWIE INNE PRAKTYCZNE ZASADY ŁĄCZENIA
8 Wybieramy zwycięzcę – w sklepie z winem lub restauracji
ZAKUPY WINA W SKLEPIE
JAK WYBRAĆ ZWYCIĘZCĘ
ODWRÓĆMY NIEZNACZNIE SCENARIUSZ…
JAK KORZYSTAĆ Z USŁUG SOMMELIERA I JAK NADAĆ KARCIE WIN OSOBOWOŚĆ
DODATKI
Wskazówki dotyczące enoturystyki
Arkusz degustacyjny
Klasyfikacja bordeaux z 1855 roku
Temperatura serwowania wina
Grand cru z Burgundii. Gminy
Bibliografia
Podziękowania
Indeks