Wino. Po prostu (recenzja)
Udostępnij artykuł
Wydawać by się mogło, że o winie powiedziano już wszystko, więc po co komu kolejna książka. Jednak wiele z nich napisali zawodowcy dla swoich kolegów po fachu, nawet jeśli nie taki pierwotnie był ich zamysł. Sztuką – jak się okazuje – nie jest stworzenie wyczerpującego kompendium wiedzy o winie, szczepach, siedliskach czy procesie winifikacji, lecz pisanie o nim tak, by czytelnik otrzymał narzędzia pozwalające mu wyrobić sobie własne zdanie na ich temat; sztuką jest również wybieranie takich informacji, które wzbudzą w nim ekscytację, a nie przytłoczą niuansami. Bo, jak zauważa autor, w piciu wina nie chodzi o nic innego, jak o przyjemność.
Aldo Sohm to sommelier i winiarz jednocześnie. Na co dzień kursuje między Le Bernardin a winiarnią Aldo Sohm Wine Bar. Choć na pozór dzieli je wszystko (dla niewtajemniczonych: pierwszy z lokali to 3-gwiazdkowa nowojorska restauracja Erica Riperta, w której karta win ma 40 stron) okazuje się, że różnica wcale nie jest aż tak ogromna – w obu tych miejscach rozterki gości są podobne i sprowadzają się do pytania, jakie wino zamówić do danej potrawy.
Aldo Sohm wychodzi im naprzeciw i oddaje w nasze ręce Po prostu wino, czyli przyjazny przewodnik po świecie win. Współautorką jest pisarka kulinarna Christine Muhlke, która przed laty stworzyła z Erikiem Ripertem książkę On the Line, traktującą o fenomenie i kulisach działania jego restauracji – była gwarantem tego, że Po prostu wino nie stanie się kolejnym nadętym przewodnikiem. Wzbogaciła go też wiedzą na temat pairingu wina z jedzeniem, bo – jak pisze Sohm – książka przeznaczona jest dla osób, które uwielbiają jedzenie i chcą zgłębiać temat win, ale są onieśmielone przez „sommel-gaduły” i „poufały sommsplaining”.
Autorzy prowadzą nas za rękę po świecie wina przez kraje i regiony winiarskie – pokazują nam, które warto obserwować, i które mogą nas jeszcze zaskoczyć. Poznajemy szczepy, siedliska, dowiadujemy się, jak przebiega proces winifikacji. Otrzymujemy też podstawy degustacji win, instrukcję, jak zamawiać je w restauracji, jak kupować w sklepie i jak przechowywać w domu. Sohm i Muhlke podpowiadają nawet, jak poprawnie otwierać butelki i tworzyć domową kolekcję win. „Podstawy podstaw” – powiecie. Ale jak podane! W przystępny i niezwykle atrakcyjny sposób, uwagę zwraca także wydanie – wygodny format, twarda oprawa, jakościowy papier, a do tego całość dopieszczona edytorsko i graficznie.
Co do treści jeszcze: wartością dodaną są rekomendacje autorów w kwestii wyboru win w zależności od preferencji, nastroju i okazji, a także zasad łączenia wina z jedzeniem według szczepu, składników dania, dominującego smaku i rodzaju kuchni.
To książka dla początkujących, których wino nęci, ale gubią się jeszcze w natłoku informacji. Warto!
Po prostu wino
Aldo Sohm
Wydawnictwo Buchmann 2023,
ss. 272, cena: 79,99 zł