Somlói Juhfark, 2013, Fekete Pince
Udostępnij artykuł
Wino naturalne, w aromacie znów suszone owoce – rodzynki, gruszki; początkowo wykazuje lekkie musowanie, wyczuwalne na języku. Nie brak akcentów kremówkowych. Poprzez nuty pigwowo-miodowe przywodzi na myśl skojarzenia z przyzwoitymi tokajami (również wywodzącymi się z gleb wulkanicznych). Całość interesująca i obiecująca, choć z intensywnym nosem nie korespondują średnio nasycone usta. Wino z późnego zbioru, dobra relacja jakości do ceny! (alk. 14%)
6.5na 10
Podsumowanie
Wino z późnego zbioru, dobra relacja jakości do cenyPlusy
- Nuty pigwowo-miodowe przywodzą na myśl przyzwoite tokaje
- Lekkie musowanie
- Dobra relacja jakości do ceny
Minusy
- Z intensywnym nosem nie korespondują średnio nasycone usta