
Wolne miejsca na seminaria i warsztaty w trakcie Wine Expo Poland i Warsaw Oil Festival
Udostępnij artykuł
Piątek, 21 lutego
Przed nami targi Wine Expo Poland i Warsaw Oil Festival. Już 21 i 22 lutego spotkamy się w przestrzeni, by poznawać i degustować najlepsze wina i oleje (oraz oliwy) świata. Targom towarzyszą również seminaria, warsztaty i degustacje. Na niektóre wciąż są miejsca! Zachęcamy do zapisów i podpowiadamy, w czym wziąć udział.
PIĄTEK, 21 LUTEGO
15:00-16:00 Seminarium z degustacją: Bartnictwo – zapomniana sztuka, która dała początek miodom pitnym // by Piotr Piłasiewicz
Czy wiesz, że zanim miód pitny trafił do królewskich kielichów, jego historia zaczynała się wysoko w puszczańskich barciach? Bartnictwo to nie tylko dawna sztuka pozyskiwania miodu – to także klucz do zrozumienia fenomenu miodów pitnych i ich unikalnego smaku.
Dlaczego warto wziąć udział w tym seminarium?
- Dowiesz się, jak bartnictwo kształtowało kulturę i gospodarkę dawnej Polski.
- Poznasz tajniki dzikiego miodu i jego wpływu na jakość miodów pitnych.
- Odkryjesz, dlaczego tradycyjne metody produkcji wracają do łask i jak można je wykorzystać dziś.
- Posłuchasz eksperta – Piotra Piłasiewicza, założyciela Bractwa Bartnego i współwłaściciela Augustowskiej Miodosytni, który od lat przywraca do życia zapomniane techniki bartnicze.
- Spróbujesz 5 wyjątkowych miodów pitnych – od klasycznych po te inspirowane dawnymi recepturami!
Nie przegap okazji, by zanurzyć się w fascynującą historię i zdobyć wiedzę, która pozwoli Ci lepiej rozumieć świat miodów pitnych!
Liczba miejsc ograniczona – zarezerwuj swoje już dziś! BILETY
Eksperymentalne warsztaty: odkryj idealne połączenie polskich win z włoskimi serami Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty, podczas których będziemy poszukiwać doskonałego połączenia polskich win z wybitnymi włoskimi serami: Parmigiano Reggiano (dojrzewającym 28 i 48 miesięcy) oraz owczym Pecorino z Sardynii (który nie ma nic wspólnego z Romano!). To prawdziwa podróż przez aromaty słonecznej włoskiej wyspy i jej słynnych lazurowych wybrzeży. Warsztaty poprowadzi sommelierka Katarzyna Federowicz, angażując uczestników do aktywnego udziału, dzielenia się wrażeniami i współtworzenia tego innowacyjnego doświadczenia smakowego. Dla tych, którzy będą chcieli kontynuować degustację w domu, wszystkie produkty będą dostępne na sprzedaż podczas targów.
Liczba miejsc ograniczona do 12 osób na warsztat – nie zwlekaj, zarejestruj się już teraz! BILETY
Godzinne szkolenie połączone z degustacją skierowane do miłośników wina, którzy chcą dowiedzieć się więcej i wykorzystać tę wiedzę podczas spotkań towarzyskich, zawodowych, służbowych, organizacji przyjęć i rozmów przy stole. Podczas szkolenia i degustacji zaprezentowane będą podstawowe wiadomości dotyczące pochodzenia, wytwarzania, przechowywania, doboru i serwowania wina na podstawie wybranych win pochodzących z głównych szczepów winorośli i najważniejszych regionów winiarskich świata.
Uczestnicy nabędą rzeczową wiedzę z zakresu winiarstwa oraz umiejętności związane z wyborem i doborem wina na każdą okazję. Zdobyte w trakcie szkolenia informacje pozwolą swobodnie poruszać się w świecie wina i rozmawiać o winie w towarzystwie, podczas służbowych bankietów, kolacji i nieoficjalnych spotkań, a także ze specjalistami z tej dziedziny.
Prelegent: Paweł Grotowski – znany bloger winiarski, założyciel i współautor jednego z najlepiej rozpoznawanych blogów winiarskich POWINOWACI.PL, juror konkursów winiarskich, organizator i komentator wielu degustacji, były pracownik Ministerstwa Spraw Zagranicznych, ekspert i trener z dziedziny Etykiety w Biznesie i Protokołu Dyplomatycznego.
Liczba miejsc ograniczona – zarezerwuj swoje już dziś! BILETY
SOBOTA, 22 LUTEGO
13:00-14:00 Seminarium z degustacją: Bartnictwo – zapomniana sztuka, która dała początek miodom pitnym // by Piotr Piłasiewicz
Czy wiesz, że zanim miód pitny trafił do królewskich kielichów, jego historia zaczynała się wysoko w puszczańskich barciach? Bartnictwo to nie tylko dawna sztuka pozyskiwania miodu – to także klucz do zrozumienia fenomenu miodów pitnych i ich unikalnego smaku.
Dlaczego warto wziąć udział w tym seminarium?
- Dowiesz się, jak bartnictwo kształtowało kulturę i gospodarkę dawnej Polski.
- Poznasz tajniki dzikiego miodu i jego wpływu na jakość miodów pitnych.
- Odkryjesz, dlaczego tradycyjne metody produkcji wracają do łask i jak można je wykorzystać dziś.
- Posłuchasz eksperta – Piotra Piłasiewicza, założyciela Bractwa Bartnego i współwłaściciela Augustowskiej Miodosytni, który od lat przywraca do życia zapomniane techniki bartnicze.
- Spróbujesz 5 wyjątkowych miodów pitnych – od klasycznych po te inspirowane dawnymi recepturami!
Nie przegap okazji, by zanurzyć się w fascynującą historię i zdobyć wiedzę, która pozwoli Ci lepiej rozumieć świat miodów pitnych!
Liczba miejsc ograniczona – zarezerwuj swoje już dziś! BILETY
Godzinne szkolenie połączone z degustacją skierowane do miłośników wina, którzy chcą dowiedzieć się więcej i wykorzystać tę wiedzę podczas spotkań towarzyskich, zawodowych, służbowych, organizacji przyjęć i rozmów przy stole. Podczas szkolenia i degustacji zaprezentowane będą podstawowe wiadomości dotyczące pochodzenia, wytwarzania, przechowywania, doboru i serwowania wina na podstawie wybranych win pochodzących z głównych szczepów winorośli i najważniejszych regionów winiarskich świata.
Uczestnicy nabędą rzeczową wiedzę z zakresu winiarstwa oraz umiejętności związane z wyborem i doborem wina na każdą okazję. Zdobyte w trakcie szkolenia informacje pozwolą swobodnie poruszać się w świecie wina i rozmawiać o winie w towarzystwie, podczas służbowych bankietów, kolacji i nieoficjalnych spotkań, a także ze specjalistami z tej dziedziny.
Prelegent: Paweł Grotowski – znany bloger winiarski, założyciel i współautor jednego z najlepiej rozpoznawanych blogów winiarskich POWINOWACI.PL, juror konkursów winiarskich, organizator i komentator wielu degustacji, były pracownik Ministerstwa Spraw Zagranicznych, ekspert i trener z dziedziny Etykiety w Biznesie i Protokołu Dyplomatycznego.
Liczba miejsc ograniczona – zarezerwuj swoje już dziś! BILETY
Godzinne szkolenie połączone z degustacją skierowane do miłośników wina, którzy chcą dowiedzieć się więcej i wykorzystać tę wiedzę podczas spotkań towarzyskich, zawodowych, służbowych, organizacji przyjęć i rozmów przy stole. Podczas szkolenia i degustacji zaprezentowane będą podstawowe wiadomości dotyczące pochodzenia, wytwarzania, przechowywania, doboru i serwowania wina na podstawie wybranych win pochodzących z głównych szczepów winorośli i najważniejszych regionów winiarskich świata.
Uczestnicy nabędą rzeczową wiedzę z zakresu winiarstwa oraz umiejętności związane z wyborem i doborem wina na każdą okazję. Zdobyte w trakcie szkolenia informacje pozwolą swobodnie poruszać się w świecie wina i rozmawiać o winie w towarzystwie, podczas służbowych bankietów, kolacji i nieoficjalnych spotkań, a także ze specjalistami z tej dziedziny.
Prelegent: Paweł Grotowski – znany bloger winiarski, założyciel i współautor jednego z najlepiej rozpoznawanych blogów winiarskich POWINOWACI.PL, juror konkursów winiarskich, organizator i komentator wielu degustacji, były pracownik Ministerstwa Spraw Zagranicznych, ekspert i trener z dziedziny Etykiety w Biznesie i Protokołu Dyplomatycznego.
Liczba miejsc ograniczona – zarezerwuj swoje już dziś! BILETY
Eksperymentalne warsztaty: odkryj idealne połączenie polskich win z włoskimi serami Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty, podczas których będziemy poszukiwać doskonałego połączenia polskich win z wybitnymi włoskimi serami: Parmigiano Reggiano (dojrzewającym 28 i 48 miesięcy) oraz owczym Pecorino z Sardynii (który nie ma nic wspólnego z Romano!). To prawdziwa podróż przez aromaty słonecznej włoskiej wyspy i jej słynnych lazurowych wybrzeży. Warsztaty poprowadzi sommelierka Katarzyna Federowicz, angażując uczestników do aktywnego udziału, dzielenia się wrażeniami i współtworzenia tego innowacyjnego doświadczenia smakowego. Dla tych, którzy będą chcieli kontynuować degustację w domu, wszystkie produkty będą dostępne na sprzedaż podczas targów.
Liczba miejsc ograniczona do 12 osób na warsztat – nie zwlekaj, zarejestruj się już teraz! BILETY
Zapraszamy serdecznie!
Bilety można zakupić na stronie WWW lub w dniu targów – w kasie.
Lista wystawców TU
Miejsce
Exhibition Center
Dom Towarowy Bracia Jablkowskich
ul. Bracka, 25
00-021 Warszawa, Polska
Wstęp (tylko dla osób pełnoletnich)
Jednodniowy bilet wstępu – 50 PLN
Pełnoletni uczniowie szkół gastronomicznych i hotelarskich – 35 PLN
Godziny otwarcia
21 lutego: 11.00-19.00
22 lutego: 11.00-19.00