
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich ma nowego Prezydenta i nowy Zarząd!
Udostępnij artykuł
6 lutego 2025 r. w trakcie Walnego Zgromadzenia SSP odbyły się wybory na nowego Prezydenta i Zarząd Stowarzyszenia. Dotychczasowego Prezydenta SSP, Tomasza Koleckiego, zastąpi Kamil Wojtasiak.
Kadencja tak jego, jak i całego 8-osobowego Zarządu będzie trwać 3 lata. Obok Kamila Wojtasiaka, w randze wiceprezydentów SSP zasiądą Adam Tomczak i Paweł Zduniak. W skład Zarządu weszli także Maciej Sokołowski, Jan Bester, Sylwester Szymczak, Jerzy Kruk i Grzegorz Jach.
Poznajmy ich
Kamil Wojtasiak
Od kilkunastu lat head sommelier w warszawskiej restauracji Butchery & Wine. Reprezentant Polski – ASI Best Sommelier of the World 2023 – Paris, France; Reprezentant Polski – ASI Best Sommelier of Europe & Africa 2021 – Limassol, Cyprus; I Miejsce – Mistrzostwa Polski Sommelierów – Warszawa, Polska 2018; Prix du Sommelier 2018 – AIG; I Miejsce – Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów – Sopot, Polska 2017; 2017 ASI Sommelier Diploma; I Miejsce – Bodegas Protos Grand Prix Open Championship – Wilno, Litwa 2014.
Adam Tomczak
Mistrz Polski Sommelierów 2021 / ASI Diploma / CMS Certified / WSET 3 Advanced. Reprezentant Polski na zawodach Balkan Sommelier Challenge 2022. Członek Jury podczas The Wines of Portugal Challenge 2023. Na co dzień związany z importerem Mielżyński w Poznaniu. Ulubione wino? Nigdy nie odmawiam szampana.
Paweł Zduniak
Początkowo Sommelier w Hotelu Sheraton w Sopocie 5*, następnie Head Sommelier w restauracji metamorfoza w Gdańsku. Aktualnie prowadzę firmę usługową, która specjalizuje się w prowadzeniu degustacji komentowanych win, alkoholi mocnych, cygar; warsztatów i szkoleń sommelierskich oraz dotyczących wiedzy o winie. Jestem członkiem i Head Sommelierem JRE Polska. W 2016 r. zostałem doceniony przez Akademię Gastronomiczną otrzymując nagrodę PRIX au Sommelier Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Maciej Sokołowski
Czterokrotny finalista Mistrzostw Polski Sommelierów (wicemistrz 2017, 2018), Association de la Sommellerie Internationale (ASI) Diploma, edukator i popularyzator wiedzy o winie. Od początku swojej winiarskiej kariery przeprowadził kilkaset spotkań degustacyjnych, prezentacji win i warsztatów winno-kulinarnych. Doświadczenie nabyte podczas tych wydarzeń oraz teoria i praktyka zdobyte podczas handlu i serwisu wina uczyniły z niego sommeliera. Uwielbia edukować i mówić o winie.
Jan Bester
Dyplomowany Sommelier, Profesjonalny Sommelier SSP, Magister ze specjalizacją hotelarstwo i gastronomia, Wykładowca w Akademii Kulinarnej Cook Up, Reprezentant Polski na Coupe Georges Baptiste Madrit 2007 (nagroda specjalna), Uczestnik Chateaux and Domaines Castel Sommeliers Cup Warsaw 2014, Moët Hennessy Champion, Best Sommelier of Europe Contest Team Member (Cyprus 2021), Best Sommelier of the World Contest Team Leader (Paris 2023).
Sylwester Szymczak
Człowiek wielu talentów, pasji i zajęć. Sommelier we wrocławskiej Restauracji Kameralnej. Po godzinach związany z branżą nieruchomości. Pomaga innym znaleźć ich wymarzony dom.
Jerzy Kruk
Od 2004 członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. W 2005 i 2006 r. zdobył II miejsce na Mistrzostwach Polski Sommelierów. W 2007 r. reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata Sommelierów na Rodos. W tym samym roku był jurorem w Mistrzostwach Polski Barmanów. W sezonie 2016/2017 Sommelier w atelier Amaro* Od sierpnia 2017 r. Trener ds. Sprzedaży i Standardów Obsługi w grupie MSHG. Aktualnie prowadzi własną aktywność zawodową w postaci 4Senses.TV.
Grzegorz Jach
Właściciel firmy Tratoria usługi marketingowe od 2001. Dyrektor Sprzedaży i Marketingu/Sales & Marketing Director – Cerville Investments Sp. z o.o./Eurocash Group. Od ponad 20 lat zajmuje się realizacjami strategii biznesowych dla branży alkoholowej. Współtwórca marki Centrum Wina. Wprowadził na rynek polski produkty, które zajmują wiodące pozycje na półkach sklepów i w kartach restauracji (Antares, Santa Carolina, Trapiche, Kumala, Masi, Antinori, Bollinger). Członek zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Juror ogólnopolskich konkursów winiarskich i międzynarodowych egzaminów sommelierskich (ASI Diploma). Twórca corocznego konkursu Stowarzyszenia Sommellierów Polskich „Wino na medal”. Absolwent Wyższej Szkoły Zarządzania / Oxford Brookes University z dyplomami mgr i EMBA. Przez ostatnie trzy lata pełnił funkcję wiceprezydenta SSP.
O Stowarzyszeniu
Celem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich jest integracja środowiska sommelierskiego, poszerzanie wiedzy na temat wina, podnoszenie standardów usług oraz kwalifikacji pracowników w polskiej gastronomii. SSP reprezentuje interesy zawodowe zrzeszonych członków, stanowi forum wymiany poglądów i doświadczeń profesjonalistów branży wina, jest partnerem biznesowych przedsięwzięć i projektów realizowanych w obszarze wina.
Organizowane przez SSP konkursy, przede wszystkim coroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów, mobilizują branżę sommelierską do ciągłego podnoszenia kwalifikacji, a publiczności uświadamiają, czego mogą i powinni oczekiwać od osoby serwującej lub sprzedającej wino.
Dotychczasowemu Zarządowi dziękujemy za trzy lata ich pracy na rzecz środowiska sommelierskiego w Polsce, nowemu – życzymy sukcesów i realizacji ich misji.