Shuumy Starego Kontynentu
Udostępnij artykuł
10 czerwca w Hotelu Shuum odbyła się trzecia kolacja degustacyjna z cyklu „Przez zmysły do Błogostanu”. Spotkanie, którego tematem przewodnim był Stary Kontynent, poprowadził Tomasz Kolecki. Gościem specjalnym i współprowadzącym był Michał Bardel, autor książki „ Mokra robota”, współautor „Winnych Osobliwości”, który w niezwykle ciekawy, a czasem zabawny sposób opowiadał „winne historie”. Tego wieczoru, goście zabrani zostali w podróż po Europie, w klimacie literackich, czasem sensacyjnych wątków.
Kolacja rozpoczęła się degustacją kawiorów firmy Antonius Caviar. Agata Łakomiak-Winnicka – dyrektorka w Antonius Caviar wprowadziła nas fascynujący świat kawioru, opowiedziała o rodzajach, pochodzeniu kawioru oraz o celebracji jego degustowania.
W dalszej części spotkania Wiktor Ignaczak, szef kreatywny hotelu Shuum wraz z zespołem, podał europejskie klasyki: węgierską mangalicę, z papryką i oberżyną, włoską pastę z delikatną langustynką i pomidorowym consomme, francuską zupę cebulową z brioche z crème fraiche i czarnym kawiorem oraz alpejskie sycące fondue ze szwajcarskimi pralinami. W pairingu do dań, gościom wieczoru zaproponowano następujące wina: Barolo, Primitivo, Cava, Carmenere, Torrontes, jak również Sherry. To także główni bohaterowie książek „Mokra Robota” i „Winne Osobliwości”, które można było nabyć wraz z autografem autora.
Zatrzymajmy się chwilę przy samej inicjatywie. „Przez zmysły do błogostanu” to cykl kolacji degustacyjnych z wine pairingiem, organizowanych przez butikowy i kameralny hotel Shuum w Kołobrzegu. Jesteśmy na półmetku wydarzeń przewidzianych na 2023 rok.
Latem złapiemy oddech w cieniu nadmorskiej przyrody, w której zaciszu rozsmakujemy się w letniej, polskiej kuchni i regionalnych winach (to 12 sierpnia). Gościem specjalnym będzie Piotr Stopczyński – jeden z najlepszych w Polsce enologów, konsultant wielu polskich winnic, absolwent jednego z najbardziej cenionych uniwersytetów enologicznych – Davies w Kalifornii. Gościom kolacji zaproponuje on autorską selekcję win z wiodących winiarni różnych regionów Polski. Każda pozycja w menu na ten wieczór również odniesie się do innego polskiego regionu winiarskiego.
Wczesną jesienią poczujemy emocje związane z ruchem „garażystów”, które podsycać będzie prowansalska i kalifornijska kuchnia (7 października). Z kolei w grudniu oddamy się czułym wspomnieniom spotkań Shuum & Przyjaciele, a wybór win podyktują smakowe kreacje szefów kuchni Shuum i ich przyjaciół.
Zachęcamy do udziału w kolejnych kolacjach – niech Shuum powiedzie was przez zmysły do błogostanu.