Duużo Shuumu
Udostępnij artykuł
Kalendarium wydarzeń w butikowym hotelu Shuum wyznacza nowy kierunek i pokazuje, że sezon na wyjazd nad morze może trwać cały rok.
Przez najbliższe miesiące w tym uroczym i zacisznym zakątku Kołobrzegu, 70 metrów od morza, odbywać się będą kolacje degustacyjne w ramach cyklu Przez zmysły do błogostanu. O kreacje smaków i dobór win zadbają: Tomasz Kolecki – prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Beata Ławrukajtis – sommelierka hotelu Shuum, Wiktor Ignaczak – szef kreatywny shuumowej kuchni i Piotr Buryło – szef kuchni oraz Agata Sosnowska – cukierniczka w Shuumie. Pierwsza przygotowana przez nich kolacja z pairingiem w ramach cyklu była nie tylko wielkim sukcesem, ale też pokazała gościom, jak doświadczać jedzenia i wina wszystkimi zmysłami.
1 kwietnia 2023 hotel Shuum zaprasza na kolejne spotkanie. Tym razem team wine&cuisine ujmie w swoich propozycjach klimat i atmosferę hiszpańskiego regionu Rioja, smaków tamtejszej kuchni i wina. Na talerzach pojawią się zamknięte w daniach wrażenia, jakie zespół Shuum przywiózł z Bilbao i San Sebastian, do których udał się w poszukiwaniu inspiracji. Gości powitają tradycyjne, lokalne produkty: długo dojrzewająca szynka, owcze sery, mikrokrewetki oraz sardynki usmażone na głębokim tłuszczu. Szefowie kuchni podadzą też parpadelle z kałamarnicy skontrastowane z ziemniakami w formie piany oraz zdekonstruowaną zupę fabadę. Widowiskowo przygotują najbardziej rozpoznawalne danie kuchni hiszpańskiej – paellę z suszonym dorszem bacalhau, carabineros i chorizo. Daniem głównym będzie polik z wieprzowiny iberyjskiej, która lubi słodycz jabłka i figi. Spotkanie zakończy krem kataloński z opaloną przy gościach watą cukrową. Jako wine pairing sommelierzy proponująTinto Crianza, Blanco Joven, Blanco Vinas Viejas, Tinto Joven, Tinto Reserva Seleccion de la Familia, z położonej w Rioja Alavesa winnicy Bodegas Luis Canas, którą przedstawi jej ambasador – Frank Telling.
To dopiero druga kolacja w tym roku, przed gośćmi jeszcze kilka kolejnych, o których można dowiedzieć się więcej tutaj. A tak wspominamy nasze pierwsze spotkanie.
Nie pozostaje nam nic innego, jak słowami dyrektora Shuumu – Adama Hoka zaprosić na każde z tych zmysłowych wydarzeń: „Poprzez te wydarzenia chcemy pokazać jak ważne jest, aby zatrzymać się na chwilę, pobyć ze swoimi odczuciami i pielęgnować momenty spędzane z bliskimi.”