Najlepszy czas jest teraz ! Spróbuj wyjątkowych win z Niziny Trackiej i poznaj unijne systemy jakości
Udostępnij artykuł
Region Niziny Trackiej na terenie dzisiejszej Bułgarii słynie z wielowiekowej tradycji produkcji wina, szczycąc się lokalnymi odmianami winogron i stylami win, które zyskały szerokie uznanie nie tylko w Europie.
Ze szczepu mavrud – być może najsłynniejszej odmiany winogron z Niziny Trackiej – produkuje się mocne czerwone wina o głębokiej barwie, intensywnym profilu smakowym i świetnym potencjale starzenia. W tych winach dominują zwykle aromaty ciemnych owoców, przypraw i ziemistych nut. Merlot jest kolejną, popularna odmianą czerwonych winogron w regionie, z której powstają wina bardziej miękkie i przystępne w porównaniu np. z winami ze szczepu cabernet sauvignon. Wina trackie z odmiany merlot często charakteryzują się aromatem dojrzałych jagód, śliwek i ziół z gładkimi taninami i aksamitną konsystencją.
Rubin to mniej znana odmiana winogron, która jednak w ostatnich latach zyskauje na popularności. Rubin, będący krzyżówką nebbiolo i syrah, pozwala na produkcję win czerwonych o unikalnym profilu smakowym z charakterystycznym aromatem ciemnych owoców, przypraw i nut kwiatowych. Popularny na całym świecie szczep cabernet sauvignon jest szeroko uprawiany również na Nizinie Trackiej i służy do produkcji odważnych i złożonych win czerwonych. Wina te zazwyczaj wyróżniają się złożonym aromatem czarnej porzeczki, cedru i tytoniu, z mocnymi taninami i długim finiszem.
Sposód popularnych na Nizinie Trackiej białych szczepów winogron na pewno należy wspomnieć o chardonnay. Z tej odmiany produkowane są tu wina eleganckie i złożone, które charakteryzują się aromatami owoców cytrusowych i tropikalnych z nutami wanilii o kremowej konsystencji i wyrazistej kwasowości.
Wina z regionu Niziny Trackiej są oznaczone unijnym systemem jakości i etykietą ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) z kilku powodów:
- Oznaczenie ChOG wskazuje, że wina pochodzą z określonego obszaru geograficznego o wyjątkowych cechach środowiskowych i geograficznych. Region Niziny Trackiej oferuje korzystne warunki do uprawy winorośli – odpowiednie rodzaje gleby, klimat i ukształtowanie terenu, które nadają charakterystycznych cech produkowanym tam winom.
- Wina z Niziny Trackiej powstają w oparciu o tradycyjną wiedzę i praktyki winiarskie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Oznaczenie ChOG potwierdza bardzo ważną rolę tych tradycji w kształtowaniu tożsamości i charakteru win.
- Wina z Niziny Trackiej charakteryzują unikalnymi cechami, które wynikają z takich czynników, jak terroir tego regionu, wpływ klimatu, rodzaj gleby i uprawiane odmiany winorośli.
- Etykieta ChOG daje konsumentom pewność, że wina spełniają określone standardy jakości kojarzone z regionem Niziny Trackiej. Obejmuje to takie czynniki, jak użyte odmiany winogron, metody produkcji i cechy sensoryczne.
- Oznaczenie ChOG europejskich win z regionu Niziny Trackiej służy podkreśleniu dziedzictwa winiarskiego regionu, charakterystycznego terroir i przywiązania do najwyższej jakości praktyk winiarskich.
Szukaj etykiet ChOG lub ChNP, aby spróbować najwyższej jakości win z określonego regionu Unii Europejskiej. I ciesz się tym, że pochodzi z Europy!
Tekst jest elementem kampanii Choose EU. Dowiedz się więcej na www.bulgarskiewinnice.pl.