Konferencja naukowa „O winie mowa, czyli wino w ujęciu biznesowo-ekonomicznym”
Udostępnij artykuł
Czy to prawda, że w Wielkopolsce białe wino robi się z ziemniaków, a czerwone z buraków?
Czy najstarsze dowody potwierdzające produkcję wina w Polsce pochodzą ze Wzgórz Wawelskich, czy ze Śródki?
Które wino z Wielkopolski wygrało konkurs w ciemno na Festiwalu Win w Bordeaux w 2022 w kategorii: wino białe wytrawne?
Która wielkopolska winnica zrezygnowała z usług winemakera i korzysta ze wskazówek chatbot AI w procesie winifikacji?
Między innymi na te pytania otrzymacie Państwo odpowiedzi w trakcie wykładów, które organizuje SKN Kultura i Ekonomia Wina w najbliższy czwartek i piątek tj. 18 i 19 maja w gościnnych progach Uniwersytetu Ekonomicznego W Poznaniu.
Szczegóły konferencji:
Konferencja naukowa “O winie mowa, czyli wino w ujęciu biznesowo-ekonomicznym“
Data: 18.05.2023. i 19.05.2023.
Miejsce: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Aula główna, al. Niepodległości 10.
Misja i koncepcja: Jako jedyne tak mocno skupione na temacie wina koło naukowe w Polsce chcemy zaznaczyć obecność Uniwersytetu Ekonomicznego w polskiej branży winiarskiej i wyrazić zainteresowanie środowiska ekonomicznego rozwojem tej części gospodarki.
W wydarzeniu jako prelegenci wezmą udział czołowe nazwiska polskiego winiarstwa – producenci, importerzy, dystrybutorzy, dziennikarze, jak i środowisko naukowe.
Patronat medialny: Ferment, Winicjatywa
Program konferencji:
Dzień pierwszy (18.05.):
10:00-10:15 – oficjalne rozpoczęcie konferencji
10:15-11:00 – 1 wykład – Agnieszka Zamojska (Historia winiarstwa na ziemiach Polski)
11:00-11:15 – Przerwa
11:15- 12:00 – 2 wykład – Maciej Krystowski (Rozwój produkcji wina w Wielkopolsce)
12:00-12:45 – Przerwa: poczęstunek, networking
12:45-13:30 – 3 wykład – Maciej Nowicki (Obraz polskiego winiarstwa)
13:30-13:45 – Przerwa
14:00-14:45 – 4 wykład – dr Piotr Lasik (Wino, jako dziedzictwo kulturowe i jego prawna ochrona)
Dzień drugi (19.05.):
10:00-10:45 – 1 wykład sponsora: Vinori (Import win)
10:45-11:00 – Przerwa
11:00-11:45 – 2 wykład – Guillaume Dubois (Rozwój produkcji win musujących w woj. lubuskim)
11:45-12:00 – Przerwa
12:00-13:15 – Panel dyskusyjny (Jacek Turnau, Kamil Barczentewicz, Maciej Krystowski)
13:15-14:00 – Przerwa, poczęstunek
14:00-14:45 – 3 wykład Jean Thierry Smolis (Dlaczego Polska jest idealnym miejscem do produkcji win musujących)
15:00 – oficjalne zakończenie konferencji