Degustacja win i odkrywanie tajemnic Corpinnat
Udostępnij artykuł
14 czerwca br. w godzinach 17:30-21:30 w ogrodzie TUrestaurant mamy szansę odkryć tajemnice dziewięciu hiszpańskich win z winnicy Llopart z kategorii Corpinnat. Tego dnia odbędzie się otwarta degustacja tych jakościowo najlepszych win musujących półwyspu iberyjskiego.
Degustację poprowadzi gość specjalny Xavier Simal, który aktywnie uczestniczy nie tylko w życiu winnicy i promocji marki Llopart, ale również od podszewki zna wszystkie winnice oraz produkcję każdego wina. Xaviera wspierać będzie osobiście Wojtek Lutomski z lutomski.wino wyłączny importer Llopart w Polsce. Xavier i Wojtek rozpoczęli współpracę jeszcze przed oficjalnym utworzeniem Corpinnat, co dużo mówi nie tylko o jakości win, ale również głębokich relacjach. Pewnym jest, że dobrego wina i opowieści będzie pod dostatkiem.
Cena za degustację 9 win: 129 zł/osoba
Tego wieczoru dodatkowo polecamy menu grillowe w formie live cooking dla chętnych Gości.
Kilka słów o Corpinnat:
Nazwa tego regionu winiarskiego Katalonii pochodzi od dwóch słów. Pierwsze z nich to „cor”, co oznacza „serce” w języku katalońskim, a drugi pochodzi z łacińskiego „pinna”, co oznacza skaliste. Corpinnat możemy zatem tłumaczyć jako skaliste serce.
Corpinnat powstał w 2015 roku, gdy sześciu hiszpańskich producentów zawiązało porozumienie, mające na celu wprowadzenie reguł produkcji i promowanie lokalnego charakteru win musujących z Penedes. Głównymi założeniami było wykorzystywanie tylko gron pochodzących z regionu Penedes, docelowe wykorzystanie tylko owoców uprawianych przynajmniej organicznie, dłuższy czas dojrzewania win na osadzie i ograniczenie korzystania z międzynarodowych szczepów.
W 2017 Corpinnat został oficjalnie uznany przez rząd w Katalonii i odpowiednie organy Unii Europejskiej. Szóstka producentów, która powołała Corpinnat do życia, to Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca oraz Torelló. W 2018 roku dołączyli do nich Freixes, Julia Bernet i Mas Candi. Dziś grupę tworzy 10 producentów, jako ostatni dołączył Can Descregut.
Producenci ustalili wymagania dla win oznaczonych jako Corpinnat, którymi są między innymi:
- certyfikowana uprawa organiczna
- 90% winogron musi być odmianami: XAREL-LO, PARELLADA i MACABEO
- minimum 18 miesięcy starzenia na osadzie
- zbiory ręczne
- winifikacja w granicach winnicy
W imieniu Karola Fiedora, Xaviera Simala, Wojtka Lutomskiego i Krzysztofa Milerta zapraszamy 14 czerwca do TU.tejszego ogrodu.
Rezerwacje:
+48 887 222 121
https://turestaurant.pl
TU. REStAURANT
ul. Grunwaldzka 34a, 60-786 Poznań