
Polska kluczowym partnerem Gruzji w eksporcie wina – rekordowe wyniki
Udostępnij artykuł
Czwarty kwartał 2024 roku przyniósł potwierdzenie dynamicznego rozwoju eksportu gruzińskiego wina. W 2024 roku eksport tego trunku nad Wisłę osiągnął historyczne maksimum – 6,7 miliona litrów. To aż o 12 procent więcej niż w 2023 roku i jest to najlepszy wynik od początku prowadzenia statystyk przez Narodową Agencję Win z Gruzji. Polska umacnia swoją pozycję jako jeden z kluczowych rynków dla gruzińskich producentów, napędzając dynamiczny wzrost sprzedaży.
W ubiegłym roku z Gruzji wyeksportowano 95 milionów litrów wina o wartości 276,1 mln dolarów do 72 krajów świata. W 2025 roku planowana jest kontynuacja i rozszerzenie programów popularyzujących gruzińskie wino na strategicznych rynkach, takich jak Polska.
Dane z poszczególnych kwartałów 2024 znalazły potwierdzenie w rocznym podsumowaniu Narodowej Agencji Wina z Gruzji. W porównaniu z 2023 rokiem, ilość gruzińskiego wina wysłanego do Polski wzrosła o 12%, osiągając rekordowe 6,7 miliona litrów. Równocześnie wartość eksportu zwiększyła się o 10%, z 15 do 16,6 miliona dolarów.
Miniony rok zapisał się również w historii gruzińskiego winiarstwa rekordowym winobraniem – zbiory winogron wzrosły aż o 47% w porównaniu do 2023 roku i były to jedne z najwyższych wzrostów w Europie. Był to również świetny rok z perspektywy producentów, szczególnie w kontekście nieco trudniejszego roku 2023. Jak wynika z raportu “2024 Georgia Vintage Report” przygotowanego przez winnicę Teliani Valley, choć winiarze musieli zmagać się z wysoką wilgotnością, gradobiciami i chłodniejszym latem, sezon zakończył się znakomitymi wynikami. Plony były wyższe niż oczekiwano, a jakość winogron, szczególnie w regionach premium, była jedną z najlepszych w ostatnich latach. Autorzy raportu przewidują, że ten rocznik zostanie prawdopodobnie zapamiętany jako jeden z najlepszych lat dla gruzińskiej uprawy winorośli.
Polska jest jednym z kluczowych rynków eksportowych dla gruzińskiego wina i od 2010 roku trwa wzmożona wymiana handlowa między naszym krajem i Gruzją. Połączenie tradycji, za którą stoi 8000 lat doświadczeń, z otwartością na nowe technologie sprawia, że gruzińskie smaki cieszą się w Polsce dużym uznaniem.
“Rosnąca popularność win z Gruzji w Polsce wynika zarówno z ich jakości, jak i z faktu, że znakomicie komponują się z polską kuchnią. Różnorodność i bogactwo win gruzińskich sprawia, że można je dopasować do tradycyjnych polskich potraw. To właśnie dlatego Polacy coraz chętniej sięgają po gruzińskie wina, odkrywając w ich połączeniu z rodzimymi smakami nowe, intrygujące doznania kulinarne.” – mówi Tamta Kvelaidze, Head of Marketing & PR w Narodowej Agencji Wina z Gruzji.
Rok 2025 zapowiada się niezwykle obiecująco dla gruzińskiego wina w Polsce. Ubiegłoroczny dynamiczny wzrost eksportu był wzmocniony aktywnościami Narodowej Agencji Wina z Gruzji w Polsce. Branża winiarska miała okazję spotkać się z ponad 25. gruzińskimi producentami podczas Georgian Grand Tasting w czerwcu, co zaowocowało nawiązaniem wielu nowych relacji biznesowych.
Po sukcesie tego i innych wydarzeń, formuła Georgian Grand Tasting będzie kontynuowana, a wydarzenie jest zaplanowane na początek czerwca w Warszawie! To wyjątkowa okazja, by ponownie spotkać się z gruzińskimi producentami wina i odkryć ich najnowsze propozycje. Polscy importerzy, sommelierzy, restauratorzy oraz przedstawiciele mediów będą mieli okazję nie tylko degustować wyjątkowe gruzińskie wina, ale także poszerzyć swoją wiedzę podczas inspirujących masterclassów.
***
Narodowa Agencja Wina z Gruzji (National Wine Agency of Georgia, LEPL) – to agencja utworzona między innymi w celu kontroli i certyfikacji jakości produkcji wina gruzińskiego, promocji i zwiększania świadomości na jego temat, badań gruzińskich winorośli i kultury win gruzińskich sięgającej 8 000 lat, oraz tworzenia wydziału katastralnego rejestru winnic. Agencja realizuje w kraju i za granicą liczne programy wspierające promocję gruzińskiego wina, badania, rozwój oraz współpracę przedsiębiorców z poza granicami Gruzji.