Podkarpaccy winiarze doskonalą jakość swoich win
Udostępnij artykuł
24 lutego br. odbyła się, organizowana corocznie przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia, ocena techniczna młodego wina przeprowadzona przez jednego z najbardziej doświadczonych polskich enologów – Piotra Stopczyńskiego.
Koniec lutego to czas kiedy wina z poprzedniego rocznika są już prawie gotowe. Jest to więc najlepszy moment, żeby poddać je profesjonalnej ocenie i wysłuchać opinii eksperta na temat ich jakości, charakteru, profilu aromatycznego i dopasowania do gustów konsumentów. Każde takie spotkanie to świetna okazja do wymiany doświadczeń i nauki, rzadka możliwość spróbowania i porównania próbek kilkudziesięciu najróżniejszych win. Chętnie biorą w nim udział zarówno początkujący, jak i zaawansowani winiarze. Piotr Stopczyński to znany i ceniony specjalista oraz bezwzględny profesjonalista. Każde wino ocenia bardzo sumiennie, szczegółowo omawia, a gdy trzeba nie szczędzi konstruktywnej krytyki. Niezwykle wyczulony nos, doświadczenie i ogromna wiedza enologiczna to połączenie, które doceniają wszyscy uczestnicy prowadzonych przez niego ocen technicznych.
Podczas tegorocznej oceny zdegustowano 47 próbek win. Większość z nich pokazała dobrą jakość i ciekawy charakter regionu podkarpackiego. Najlepiej zaprezentowały się wina różowe. Były wyjątkowo interesujące i różnorodne. Najbardziej obiecującą odmianą na róż wydaje się być cabernet cortis, który oprócz przyjemnej owocowości często zaskakuje również niebanalną pikanterią. Najliczniej reprezentowane były wina białe, wśród których pojawiało się zdecydowanie mniej, niż w latach poprzednich, solarisów i muscarisów. Ich miejsce zajęły inne odmiany, w tym dość licznie reprezentowany souvignier gris. Pojawiło się tylko kilka przykładów win czerwonych. W większości były bardzo obiecujące. Dominowały raczej czerwienie w lżejszym, owocowym stylu.
Pierwsze wina z rocznika 2023 pojawią się na rynku i w kieliszkach konsumentów już pod koniec marca.