Zima 2024
Trybuszon nr 7
Zdzwońmy się po świętach
Zawartość wydania
2 kółka, 101 smaków, czyli odkrywamy Mazury
Zwiedzanie na dwóch kółkach ma co najmniej dwie ogromne zalety: daje możliwość chłonięcia przyrody pełną piersią i pozwala uspokoić sumienie…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Ale beka!
Élevage. Sztuka „wychowywania” wina, rozwijania go z etapu dziecięcej niedojrzałości do momentu wchodzenia w dorosłość – czyli butelkowania. Élevage to…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Alta Badia, czyli slalom smaku w alpejskim kurorcie
Na początku grudnia minionego roku zapakowałam sprzęt narciarski i wyruszyłam w drogę do tej południowotyrolskiej mekki narciarstwa, gwiazdkowej kuchni i
Ambasada polskiego wina
Jest takie miejsce w Poznaniu, które możemy dziś śmiało nazwać ambasadą polskich win i winnic. Tu nasi winiarze mogą pokazać
Być czy bywać
Przez lata było łatwo. Na fundamentalne pytanie: „co zamawiać w restauracji”, odpowiedź była niezwykle prosta – to co lubię, co mogę
Chile nieznane
Polski winoman teoretycznie zna wina chilijskie, wie, że są smaczne, w dobrej cenie i niezawodne – jak to mawiają w
Ćwiczenia na równoważni
Gdyby jeszcze 30 lat temu poważny mozelski winiarz wzniósł dziwny gliniany budynek i obwieścił, że jest to domek dla owadów,…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Czas na Nahe
O zaledwie 45 minut jazdy samochodem z Frankfurtu znajduje się region winiarski Nahe. Niemcy nazywają go ukrytym klejnotem. Słynie z…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Czy to jest koszerne?
Zasady koszerności są spisane w postaci praw zwanych kaszrut (hebr. właściwy) i zostały zawarte w Torze – świętym pięcioksięgu judaizmu…....
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Douro nieoczywiste
Douro to jedna z pierwszych apelacji na świecie – powstała w 1756 roku. Zarazem, aż do roku 1990 produkcja jakościowego…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Dwa czarne konie i hajduk
Idąc tropem wyznaczonym podczas poprzedniego panelu, po raz kolejny oceniliśmy w ciemno partię czerwonych win. Zaskoczeń i tym razem nie
E viva ekspansja!
Magazyn „Czas Wina”, który wyróżnia osobowości świata wina tytułem Człowieka Roku, we wrześniu 2023 przyznał aż dwa równorzędne: przypadły one
Golan Heights Winery – 12 słynnych win
W roku 2023 czterdziestolecie istnienia świętuje najbardziej utytułowana winiarnia Izraela – Golan Heights Winery. To również jubileusz całego izraelskiego winiarstwa, bowiem…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Grzany cydr… Znany? Nieznany?
Co roku, gdy tylko opadną pierwsze jesienne liście, a potem, gdy spadnie pierwszy śnieg, na instagramach, fejsbukach i w każdych innych mediach
Historia jednego zdjęcia
Polska. Daromin, ok. 20 km na północny zachód od Sandomierza. Winnica Płochockich, początek 2014 roku. To obecnie jedna z najbardziej
I znów wygrywają Niemcy…
Mozelskie wina na dobre zadomowiły się w winiarskiej świadomości Polaków, acz nie są wynikiem peregrynacji turystycznych, nostalgii wakacyjnych, ni germańskich
Izrael w pigułce
Historia winiarstwa na terenach dzisiejszego Izraela sięga 3 tys. lat wstecz – aż do czasów biblijnych. Piękna tradycja. Ale jak…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Jak żyć
Emily Post (1872–1960) była amerykańską powieściopisarką, ale przede wszystkim ekspertką od etykiety. Jej wpływ na życie „ludzi z towarzystwa”, zwanego przez
Łódź na kieliszki
„Idziemy na bigiel, by się poszwendać” (bigiel – w gwarze łódzkiej określenie deptaka, a zwłaszcza zamkniętego dla ruchu odcinka ulicy…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Maceracja, czyli skin contact od (enologicznej) kuchni
Wina skin contact (macerowane) są w zimowym wydaniu „Trybuszona” mocno obecne. A ja chciałbym wziąć pod lupę temat samego procesu…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Niepoort – potęga różnorodności
Choć to nazwisko rozbrzmiewa na winiarskich salonach już od dekad, to apetyt na nowe działania wydaje się w tej rodzinie niewyczerpany…....
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Owoc węglem wydobyty
Wino o aromacie bananów i gumy balonowej… Brzmi nietypowo? Aby takie stworzyć, musimy skorzystać z równie nietypowej metody fermentacji – maceracji węglowej…....
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Panel: Bursztynowa Gruzja
O winach określanych potocznie mianem „pomarańczowych” (lub nieco szlachetniej „bursztynowych”) pisaliśmy na łamach „Trybuszona” nie raz i nie dwa. Wspominaliśmy
Panel: Cydry lodowe
I oto przed nami kolejna porcja zaskoczeń spod znaku polskich cydrów (i perry). Tym razem na redakcyjny stół trafiło siedem
Panel: Izrael na czerwono
Winiarska atrakcyjność Izraela i dobre postrzeganie tamtejszych win mają kilka źródeł. Warunki klimatyczne – typowe dla południowych regionów śródziemnomorskich i podział roku
Panel: Niepoort – Douro, porto, ale nie tylko…
Dirk Niepoort to nazwisko znane wszystkim miłośnikom portugalskich win. Dziedzic (w piątym pokoleniu) rodzinnej fortuny, którą prawie dwa wieki temu
Panel: Pomarańcze po polsku
Temat win pomarańczowych powraca w naszych panelach i zapewne powracać będzie jeszcze niejednokrotnie. Jak podkreślaliśmy wcześniej, jest to jeden z tych
Panel: Rieslingi z Mozeli i Nahe
Zebraliśmy próbkę ośmiu rieslingów od czołowych importerów w naszym kraju. Niewątpliwie posiadanie dobrej selekcji „króla białych odmian” jest punktem honoru chyba
Panel: Sherry – temat niełatwy, ale wdzięczny
Pierwszy raz mierzymy się w naszym panelu z zagadnieniem trudnym – a według niektórych ekspertów w polskich realiach wręcz beznadziejnym
Paprykarz z ryb słodkowodnych z ketchupem paprykowym
Danie będące fuzją Mazur i Pomorza Zachodniego. W tej wersji paprykarzu rybnego, mającego korzenie w kuchni szczecińskiej wykorzystuje się słodkowodne
Polskie wina we włoskim stylu
W przepięknych krajobrazach Lubelszczyzny, w sąsiedztwie Kozłowieckiego Parku Krajobrazowego, w granicach Małopolskiego Przełomu Wisły, Mariusz Sienkiewicz robi dojrzałe wina w
Portugalia – wspaniały miszmasz
To kraj tysiąca gatunków ryb, na określenie kawy czy restauracji używa się wielu pojęć, a każda wioska ma własne ciasteczko…....
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Samos: dwa twierdzenia, jedno wino
O wyspie Samos słyszało pewnie niewielu, choć o jej najsłynniejszym mieszkańcu słyszeli wszyscy. To na niej swoje fundamentalne twierdzenie opracował…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Sandacz z jajkami i sosem z sardeli według Adama Adamczaka
W dawnych książkach kucharskich można znaleźć, nieco zapomniany dziś, przepis na tę rybę przyrządzoną na sposób polski z jajkiem na
Shuum od morza
Gdy patrzy się na minimalistyczną bryłę kołobrzeskiego Shuum Boutique Wellness Hotel****, trudno uwierzyć, że jeszcze nie tak dawno mieścił się
Smak, radość, pasja i biznes. Dojrzałe WINO z nowościami
Klimatyczne miejsca, tysiące gości oraz nowości z polskich winnic i od producentów alkoholi rzemieślniczych. Znamy pierwsze szczegóły wiosennych Targów WINO,
Umbria. Coś z zupełnie innej beczki
Podróżniczym obowiązkiem każdego winomaniaka już chyba na zawsze pozostaną toskańskie peregrynacje. Florencja, Siena, Piza, Chianti, Montalcino czy Montepulciano to punkty…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
W świecie pomarańczy i bursztynu
Wina pomarańczowe (ang. orange wine), to wina macerowane i/lub fermentowane na skórkach. Powstają poprzez fermentację białych winogron, jednak z moszczu…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Wino. Po prostu (recenzja)
Wydawać by się mogło, że o winie powiedziano już wszystko, więc po co komu kolejna książka. Jednak wiele z nich napisali zawodowcy
Zdzwońmy się po świętach
Gdy mija Black Friday, a potem Cyber Monday, ta fraza towarzyszy nam przez kolejne tygodnie wraz z dźwiękami anglosaskich kolęd
Zejście z drzewa
Czy cydr podąża drogą wina? Czy zaczyna z nim konkurować? A może sam jest winem? Dobrych cydrów coraz więcej, zatem materiału
Ziemia w kieliszku. Czy o charakterze wina rzeczywiście decyduje gleba?
Pierwszą informacją, która pada, gdy ktoś mówi na temat terroir, zazwyczaj jest to, na jakiej glebie uprawiana była winorośl. Zapewne…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Zjeść Jerozolimę (recenzja)
W czasie, gdy na Bliskim Wschodzie rozgrywa się kolejny akt konfliktu izraelsko-palestyńskiego, my – dzięki lekturze Jerozolimy do zjedzenia – możemy