
Amazing Chile
Udostępnij artykuł
Chile jako kraj winiarski znany jest przede wszystkim z szerokodostępnych na całym świecie win z Doliny Środkowochilijskiej (Valle Central). Ten określany jako “Entre Cordilieras” obszar stał się bogatym źródłem solidnie zrobionych, przyjaznych dla konsumentów, pełnych owocu cabernetów i merlotów. Można byłoby powiedzieć, że w takim kraju, gdzie warunki klimatyczne, gleby, bilans wodny czy brak większych ryzyk (chociażby nieznanej tu filoksery) życie winogrodników upływać będzie na codziennych winiarskich rutynach, które w efekcie prowadzą do tworzenia przewidywalnych i bezpiecznych – a co za tym idzie – dla niektórych nieekscytujących win.
Mimo, że rynek wewnętrzny nie wywiera na producentach wielkiej presji (trudno w to uwierzyć, ale spożycie wina per capita jest w Chile porównywalne do Polski), to jednak w Chile wrze, kipi od nowych pomysłów i projektów.
Jest tak zresztą nie od dzisiaj. Dość wspomnieć gwałtowny rozwój winnic w Dolinie Casablanca w latach 90. ub.w. Powstałe tam winogrady pozbawione były ochrony masywu Kordyliery Nabrzeżnej, poddane natomiast wpływom wieczornych oceanicznych bryz, które potrafiły schładzać zmęczone słońcem grona o 10°C. W rezultacie powstały nie tylko nowe interpretacje flagowych chardonnay i sauvignon blanc, ale także pinot noir. Dodatkowo, relatywnie niewielkie zagrożenia biologiczne wspierają licznych producentów win naturalnych.
To tylko niektóre ze zjawisk, które wskazują, że Chile nie zadowala się rolą jednego z największych dostawców wina “entry level” na światowe rynki. Naprawdę warto przyglądać się bliżej nowym zjawiskom zachodzącym na chilijskiej scenie winiarskiej oraz winom, które wykraczają poza winiarski mainstream – powstającym z rzadkich szczepów, starych krzewów, winom autorskim, naturalnym czy z segmentu win premium.
Przy tej okazji warto wspomnieć o aktywności Chilijskiej Izby Handlowej w Polsce, która w połowie października wsparła event Amazing Chile Wine Trade Show 2023, w którego ramach odbyły się dwa seminaria – ProChile Ruta de Vino Europa-Polonia prowadzone przez Annę Smolec oraz master class The New Classics prowadzony przez Eduardo Brethauera. W zimowym wydaniu Trybuszona poznacie ciekawą reprezentację chilijskiej nowej fali, dowiecie się też więcej o nowych zjawiskach i trendach. Manténgase conectado!
ProChile jest instytucją podległą Ministerstwu Spraw Zagranicznych, która promuje ofertę chilijskich towarów i usług na arenie międzynarodowej. Poprzez sieć ponad 50 biur na całym świecie i 16 w każdym z regionów Chile, zespoły wykwalifikowanych specjalistów pracują nad wzmocnieniem pozycji kraju na rynkach zagranicznych, rozpowszechnianiem możliwości inwestowania w Chile i wspieraniem turystyki. W Polsce ProChile posiada biuro w Warszawie, które zapewnia importerom informacje na najwyższym poziomie, w celu generowania nowych relacji handlowych między firmami.
KONTAKT
Biuro w Polsce: polonia.varsovia@prochile.gob.cl

